Dienstag, 20. September 2011

Gato de Almendra

spanish almond cake. spanischer mandelkuchen! i only need one word to sum it up: devine!
and here's how the it goes – scroll down if you want the US version.

250g geschälte und gemahlene mandeln
250g puderzucker
8 eier
1/2 tl. vanillemark
zitronenschale von einer bio-zitrone
1 msp. zimt

24cm springform, backtrennpapier, fett für den rand, puderzucker zum bestäuben

*den ofen auf 180°C vorheizen, den boden der springform mit backtrennpapier auslegen und den rand mit fett einreiben

*eier trennen, eigelb in eine rührschüssel, das eiweiß in eine andere
*puderzucker auf das eigelb sieben und glatt rühren
*vanille, zimt und die abgeriebene zitronenschale dazugeben
*mandelmehl unterrühren

– bis zu diesem schritt darf gerne ein mixer oder eine küchenmaschine eingesetzt werden. mir ist der putzaufwand dafür allerdings zu hoch! eine schüssel und der liebste rührlöffel reicht vollkommen aus. –

*eiweiß steif schlagen und gaaaaaaaaaaaanz vorsichtig mit einem rührlöffel unter die teigmasse heben

*den teig in die vorbereitete springform füllen und im vorgeheizten ofen ca. 50 minuten bei 180°C backen

*abkühlen lassen
*dick mit puderzucker bestäuben

*mit eis und sahne servieren

+++

US measurement

2 cups peeled and finely ground almonds (almond flour)
2 cups confectioners' sugar
8 eggs
1/2 teaspoon vanilla
lemon peel from one lemon
1 pinch cinnamon

24cm spring form, parchment paper, grease, confectioners' sugar for dusting

*preheat the oven to 350°F, line the spring form with parchment paper and – to make sure absolutely nothing gets even the tiniest chance to stick to the form – grease the sides

*separate the eggs into 2 mixing bowls
*sift the confectioners' sugar over the egg yolk and mix until it's smooth 
*add the vanilla, cinnamon and the lemon peel
*"throw" in the almond flour and give it another good mix until it's a smooth dough

– up to now y'all are welcome to use any kind of mixing device you feel happy with. i personally use a good old wooden spoon. but only because i'm way to lazy to clean the blender twice –

*beat the egg whites until stiff (here's the point where i run asap to my blender. no way am i beating the whites stiff with a spoon. if y'all are up for that, knock yourself out)
*very very very very very very carefully fold the stiff egg whites in the dough
*fill the dough into the prepared spring form and bake for about 50 minutes at 350°F

*let it cool
*dust it with a lot of confectioners' sugar

*serve with ice cream and – because it's better this way and y'all are worth it :) – whipped cream

have a fabulous time in the kitchen. the cake is überdelicous without any doubt! but with tons of love it truely becomes devine!

xoxo J.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen